Düzgün qidalanma: niyə ehtiyacınız var və ona necə əməl etməlisiniz
Hər birimiz gündə ən azı 3 dəfə yemək yeyirik. Gündə 3 dəfə bədənə müxtəlif elementlərlə doymuş "tikinti materialı" yükləyirik, sonra bütün orqan və sistemlərə paylanır. Qida bədənimizdəki bir çox prosesə təsir göstərir. Ona görə də yemək seçimi diqqətli və şüurlu olmalı idi. Bu yazıda necə düzgün yemək lazım olduğunu sizə xəbər verəcəyik.Niyə sağlam pəhrizə ehtiyacınız var?
İnsan bədənində enerji yaradan qidadır və keyfiyyətli həyat üçün lazım olan maddələr bədəndə meydana çıxır. Balanslaşdırılmış pəhriz:- oynaqların, dırnaqların, saçların, sümüklərin, dərinin sağlamlığına təsir edir;
- əhval-ruhiyyəyə müsbət təsir göstərir;
- ağırlıq hissi yaratmır;
- daxili orqanların tam işinə başlayır;
- daha çox güc verir;
- immuniteti artırır;
- çəkinizi sağlam səviyyəyə çatdırmağa kömək edir;
- beynin koqnitiv qabiliyyətlərini yaxşılaşdırır;
- qocalmanı ləngidir;
- menstruasiyalarınızı daha asan keçirməyə kömək edir.
Düzgün qidalanma nədir?
Düzgün qidalanmaya necə keçəcəyinizi anlamağa kömək edəcək bir neçə qayda var:- müxtəliflik və balans. Qidada kifayət qədər miqdarda mikroelementlər (vitaminlər), zülallar, yağlar və karbohidratlar olmalıdır. Menyuya daha çox fermentləşdirilmiş süd, qoz-fındıq, tərəvəz və meyvələr, paxlalılar, balıqlar və tam taxıllar daxil edin;
- zərərli məhsulları sağlam olanlarla əvəz etmək. “Undan və şirniyyatdan imtina et!” demək asandır. Əslində bu, daha mürəkkəbdir. Hər hansı bir "pis" məhsulu "yaxşı" ilə əvəz etsəniz, daha asan olacaq. Çörək əvəzinə - quru meyvələr, dondurma, tünd şokolad, bal. Kərə yağı əvəzinə - günəbaxan və ya zeytun yağı. Qəhvə əvəzinə - yaşıl çay;
- kafilik və mülayimlik. Əgər siz müntəzəm olaraq az qidalanırsınızsa, bu cür qidalanmanı düzgün adlandırmaq çətindir - buna görə də pəhrizləri bir kənara qoyun! Eyni şeyi həddindən artıq yemək haqqında da demək olar;
- rejimlə. Gündə ən azı 4-5 dəfə, yeməklər arasında bərabər fasilələrlə (3 əsas yemək və 2 qəlyanaltı) yemək daha yaxşıdır. Hər gün təxminən eyni vaxtda səhər yeməyi, nahar və şam yeməyini yemək faydalıdır. Yatmazdan 2 saat əvvəl yemək yeməmək daha yaxşıdır;
- təravət. Pəhrizinizdə dondurulmuş qidaların, yarımfabrikatların, “boş” kalorilərin (çips, kraker) sayını azaldın, son istifadə tarixinə və tərkibinə diqqət yetirin (gücləndiricilər, ləzzətlər yoxdur);
- dad və görünüş. Yeməyin yaxşı həzm olunması üçün dadlı olmalıdır!
- yolda deyil, üstünlük TV və ya smartfon olmadan yavaş istehlak. Bu, yeməyi hərtərəfli çeynəməyə və daha yaxşı həzm etməyə kömək edir;
- bişirmə üsulu. Qaynadılmış, buxarda bişirilmiş və bişmiş qızardılmış və hisə verilmişdən çox daha sağlamdır. Qaynar yağda nə qədər az bişirsən, bir o qədər yaxşıdır;
- qazsız su. Kiçik hissələrdə, lakin müntəzəm olaraq içmək və heç vaxt susamayın;
- pis vərdişlərdən imtina. Alkoqol və siqaret maddələr mübadiləsinə təsir göstərir.